mourvedre_000
DE MOURVÈDRE DRUIF

DOMAINE DE FONTAVIN

Ondanks ruim 40 jaar ervaring in de wijnhandel kom ik af en toe voor onverwachte verrassingen te staan. Een simpel e-mail verzoek om nader kennis te maken met een wijndomein in de zuidelijke Rhône-vallei trok mijn aandacht. Heldere taal zonder overdrijving, maar wel met duidelijke trots. Voeg daarbij hun wijngaarden in Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras, Gigondas en Beaumes-de-Venise en ik was bijna verkocht! Ik zocht contact, vroeg proef flessen, proefde met assistente Anne-Marie, met mijn echtgenote en een aantal klanten en vrienden. Het was overduidelijk; een gouden kans. Bovendien zijn hun wijnen afkomstig van biologisch geteelde druiven en dat wordt niet vertaald naar hogere prijzen.

De rest laat zich raden; ik ben sinds 4-03-2014 de trotse importeur van de werkelijk verrukkelijke wijnen van Domaine de Fontavin.

 

Een glimp van de geschiedenis...

In de jaren 1970, trouwden Martine et Michel CHOUVET met elkaar. Zij deelden de liefde voor het land en ontwikkelden een sterke passie voor de wijnstok. Het familiebezit strekte zich uit over zes verschillende wijngemeenten en breide zich in de loop der jaren uit. De druiven werden grotendeels verkocht aan coöperaties en handelshuizen.

In 1989 bouwden ze hun eigen vinificatie kelder. Op dat moment werden ze "onafhankelijke wijnmakers”. Sindsdien worden hun wijnen uitsluitend verkocht onder de naam "Domaine de Fontavin".

In 1996 trad hun dochter Hélène  –gediplomeerd Oenoloog-  toe tot het familie landgoed. In 2008, is de overgang naar de biologische landbouw officieel gestart. Stap voor stap groeit de wijngaard uit tot 45 ha en in 2011: de eerste organische jaargang!

Voor de wijnen zie.......