!
!
flessen saransot

Meer Saransot

Deze variatie van druivensoorten is eigenlijk een terugkeer naar de traditie; toen Listrac in 1957 zijn A.C. status verkreeg was dit een gebruikelijke beplanting. De exacte verdeling is: Merlot 56%, Cabernet-Sauvignon 24%, Cabernet-Franc 15%, Petit-Verdot 3% en Carmenère 2%.

De "eerste" wijn, Château Saransot-Dupré is afkomstig van de oudste stokken van het domaine en rijpt op eiken vaten waarvan jaarlijks 1/3 wordt vernieuwd.Het is een fijne Cru Bourgeois met diepgang en finesse en wordt door de internationale wijnpers in een adem genoemd met Fourcas-Dupré, Fourcas-Dumont, Fourcas-Hosten, Clark en Fonréaud. De 2005 -nog zeer beperkt voorradig- ontving van de GUIDE HACHETTE DES VINS de hoogste onderscheiding, de COUP DE COEUR!

Een vreemde eend in de Médoc en Listrac bijt is de excellente witte Château Saransot-Dupré, drager van de A.C. Bordeaux omdat de wetgeving geen witte Médoc of Listrac erkent. Hij is afkomstig van Sauvignon, Sémillon en Muscadelle druiven, waarvan het sap gevinifieerd wordt in eiken vaten waarop de jonge wijn ook een half jaar rijpt. Ook hier wordt teruggegrepen op de praktijk van weleer; rond 1850 waren de witte wijnen van Listrac haast even gereputeerd als de rode. Een kleine groep van connaisseurs heeft grote waardering voor deze delicate wijn, waarvan jaarlijks slechts 1.000 dozen beschikbaar komen.

De Grand Seigneurs uit de Médoc zijn vanwege hun torenhoge prijzen onbetaalbaar; mede dankzij rechtstreekse import is dit voortreffelijke alternatief ook binnen het bereik van gewone stervelingen! Meer informatie op www.saransot-dupre.com