!
!

Collioure & Banyuls

COLLIOURE
Het wereldberoemde kerkje van Collioure met zijn prachtige klokkentoren bevindt zich in een gebied waar 310 dagen per jaar de zon schijnt. De bodem is er rijk aan mineralen en het zonlicht wordt er weerkaatst door de Middellandse zee. Ook de prestigieuze appellation Collioure, die zich in hetzelfde gebied bevindt als de Vins Doux Naturels van Banyuls, trekt toeristen aan vanuit de hele wereld. Slechts 400 hectaren zijn gereserveerd voor de productie van de rode Collioure (sinds 1971 een A.O.C.)de rosé (sinds 1991 een A.O.C.)en de zeldzame witte (sinds 2002 een A.O.C. De wijnstokken zijn geplant op spectaculaire terrassen van zwart leisteen uit de Pyreneeën, dat in de zon gloeiend heet wordt. Zo worden de ideale omstandigheden gecreëerd voor het druivenrastrio Syrah-Grenache-Mourvèdre. De warme en aromatische rode Collioures hebben een stevige, maar vlezige afdronk dankzij de zeer rijpe druiven. Deze krachtige wijnen worden gekenmerkt door tonen van kruiden en blauwe compotevruchten, met name pruimen, zwarte bessen, bramen en bosbessen. In de loop der jaren ontwikkelen de wijnen aroma's die doen denken aan wild. De roséwijnen hebben een uitgesproken felle kleur en onderscheiden zich door hun intense aroma. Het zijn krachtige wijnen met een ronde afdronk. De witte Collioures worden met name gemaakt van de witte en grijze Grenache druiven. Deze karaktervolle wijnen worden gekenmerkt door een typerend aroma met tonen van wit fruit, citrusvruchten, acacia en kreupelhout.

BANYULS
Het terroir van Banyuls vinden we vlakbij de Spaanse grens, tegen hellingen met een stijging van meer dan 40%. Op deze zeer moeilijk bewerkbare grond worden nog muildieren ingezet voor de wijnoogst. De wijngaarden zijn gelegen in hetzelfde gebied als de A.O.C. Collioure en brengen uitsluitend Vins Doux Naturels voort. Tijdens de bereiding van deze wijnen voegt men neutrale alcohol toe om de gisting te stoppen. Omdat tijdens dit proces suiker achterblijft, worden zachte, maar krachtige wijnen geproduceerd. De traditionele Banyuls worden in contact met de lucht gerijpt (oxidatief).
Bij het wijnmaken wordt onder andere gebruikgemaakt van grote mandflessen, die in de openlucht neergezet worden. (zie foto)
De steenrode wijn ontwikkelt in de loop der tijd een bruinoranjeachtige gloed. De aroma's van de wijn worden gekenmerkt door noten van honing, gekonfijte vruchten, hazelnoot en tabak. De Banyuls "Rimage" worden, net als de Portos Vintage, zonder zuurstof opgevoed. Hierdoor blijven het frisse karakter, de structuur en de fruitaroma's van de wijnen bewaard. De Banyuls Grand  Cru moeten voor minimaal 75% uit de blauwe Grenache bestaan en ten minste 30 maanden lang in houten fusten, zonder zuurstof, worden opgevoed.
De krachtige aroma's van de Grands Crus doen denken aan gedroogde vruchten, pruimen, milde kruiden, mokka, cacao en tabak